Een camper huren

Geen behoefte of mogelijkheid om een camper te kopen, maar toch graag met een camper rondtrekken. Wil je ervaren een campervakantie ervaren voordat je zelf een eigen camper gaat aanschaffen. Dan is een camper huren de gemakkelijkste manier om deze wens te realiseren. De groeiende belangstelling voor campers zie je terug bij de vele kamerverhuurbedrijven in het gehele land. Bij een van de vele verhuurbedrijven krijgt je alle informatie. Het is vaak zelfs mogelijk om als nieuwe bestuurder een rijles te krijgen om de fijne kneepjes van het rijden met een camper onder de knie te krijgen. 

Als je een camper gaat huren dan is het verstandig om vooraf te bepalen waar je de camper voor gaat gebruiken. Globaal gezien zijn er 4 soorten campers. De compacte- of buscamper is een omgebouwde bestelwagen en heeft slaapplek voor 2 personen en soms een klein kind. Door zijn omvang is deze camper vriendelijk in gebruik. De alkoof heeft een slaapruimte boven het dak van de cabine waardoor de leefruimte groter zal zijn. Bij de grote integraal camper zijn het chassis en campergedeelte in een geheel uitgevoerd. Dit zijn de met veel luxe uitgevoerde modellen. Een halfintegraal camper heeft een meer zichtbare overgang tussen de cabine en het leefgedeelte. Groot genoeg voor 4 personen maar met een lengte rond de 6 meter.   

Hou rekening met het gewicht van de camper. Met een normaal autorijbewijs B mag je een camper besturen met een maximaal totaal gewicht van 3500 kg. Dit is gezamenlijke gewicht het gewicht van de camper, inrichting en inzittenden. Een camper met een maximaal toelaatbaar gewicht boven de 3500 kg mag niet worden bestuurd, ook niet als het gewicht lager is als 3500 kg. Voor deze categorie moet je een apart vrachtwagenrijbewijs C1 bezitten om het voertuig te mogen besturen.   

De verhuurvoorwaarden verschillen van bedrijf tot bedrijf. Is de camper leeg aangeboden of volledig ingericht? Soms is de uitrusting karig met de mogelijkheid om naar wens onderdelen bij te huren. Hierdoor kies je bewust wat je wil gaan gebruiken en kun je gewicht besparen, maar de huurprijs zal hierdoor stijgen. Bekijk goed hoeveel kilometer de camper per week mag rijden zonder extra bijtelling. Waarschijnlijk is de route vooraf al bepaald waardoor je achteraf niet onverwachts meer moet betalen. Is de camper goed verzekerd en is er sprake van eigen risico bij schade. Een eigen risico van € 1000 is niet ongewoon maar kan soms worden afgekocht. Is de camper verzekerd bij pech in het buitenland en kun je zo nodig aanspraak maken op vervangend vervoer.


Delen